
 
Kentucky Board of Pharmacy: Frequently Asked Questions 

 on Medical Device Permit Requirements 
 

Helpful Definitions to Navigate KYBOP Permits: 
 
Question 1: What is the applicable statutory definition of “drug” used by KYBOP?  
A: Under KRS 315.010, a drug means any of the following:  
  

 (a) Articles recognized as drugs are drug products in any official compendium or supplement 
thereto. This includes prescription and legend drugs;  

 (b) Articles, other than food, intended to affect the structure or function of the body of man or other 
animals;  

 (c) Articles, including radioactive substances, intended for use in the diagnosis, cure, mitigation, 
treatment or prevention of disease in man or other animals;  

 or (d) Articles intended for use as a component of any articles specified in paragraphs (a) to (c) of 
this subsection.  

 
Question 2: How is “device” defined?  
A: KRS 315.400 adopts the definition found under Section 201(h) of the Federal Food, Drug, and Cosmetic 
Act. A device is defined as: 
  

An instrument, apparatus, implement, machine, contrivance, implant, in vitro reagent, or other similar 
related article, including any component, part, or accessory, which is -- (1) recognized in the official 
National Formulary, or the United States Pharmacopeia, or any supplement to them, 
(2) intended for use in the diagnosis of disease or other conditions, or in the cure, mitigation, treatment, 
or prevention of disease, in man or other animals, or 
(3) intended to affect the structure or any function of the body of man or other animals, and which does 
not achieve its primary intended purposes through chemical action within or on the body of man or other 
animals and which is not dependent upon being metabolized for the achievement of its primary intended 
purposes.  

 
Question 3: What is a drug product?  
A: Under 21 C.F.R. § 210.3, A drug product is defined as: a finished dosage form, for example a tablet, capsule 
or solution that contains an active pharmaceutical ingredient, generally, but not necessarily, in association with 
inactive ingredients.   
 
Question 4: How can I distinguish a device from a product?  
A: A product is considered anything with a finished dosage form, inherently drugs achieve their ultimate 
purpose through chemical action. Conversely, devices impact the structure or function of the body without the 
chemical reaction.  
 
Question 5: What is a combination product, and do they require a permit with KYBOP?  
A: The full definition of combination product can be found under 21 CFR 3.2(e). Simply put, combination 
products are therapeutic and diagnostic products that combine a prescription drug or prescription biologic 
product with a device . These products are regulated by KYBOP and require a permit based on their drug 
properties.  
 
A few helpful examples of combination products are: prefilled syringes like insulin auto-injectors,; metered 
dose inhalers, andtransdermal patches.  
 



Question 6: KYBOP regulates drug-related products and devices, what is considered drug-related? 
A:  The object itself must contain a drug, or a drug must be distributed with the product or device to be drug-
related. You are not required to get a pharmacy permit for a product or device that can be used to administer a 
drug so long as you are not distributing the accompanying drug with the product or device.  
 
Frequently Asked Questions:  
 
Question 7: If you are distributing a medical device in Kentucky, do you need a Kentucky Board of Pharmacy 
permit?  
A: The KYBOP regulates drug-related products and combination products composed of a device or biological 
product and a drug.  
 
Question 8: If you have a product with a drug component, are you required to be permitted by the Board?  
A: Yes. Remember that for Board purposes, it is less to do with classifying your item as a device or product and 
more about determining if there is a drug contained in the object or that will be distributed with that object.  See 
the first question with the definition of drug.  
 
Question 9: How does the KYBOP determine if a permit is required?  
A: It is critical to note that a permit is issued based upon the items that the entity plans to distribute. This means 
that the facility could primarily distribute medical devices with no drug component and have a single product 
that can be considered “drug-related,” and a permit will be required. Permits are not based on the facility; the 
analysis requires a product-by-product consideration.  
 
Question 10: If the FDA classifies a product as a medical device, does that also mean the KYBOP will classify 
it as such, and not require a permit?  
A: No. The classification assigned by the FDA is based on how the manufacturer applies for their FDA permit. 
Two products with the same composition can have different classifications with the FDA based on their listed 
primary intended purpose. KYBOP does not assume the FDA’s classifications for purposes of regulation status. 
 
It’s also important to note that if the FDA classifies the product as a “device” then it will be a device even if it 
also meets their operational definition for “drug.” This leads to the incorrect assumption that the drug 
component of the product no longer matters for purposes of classification. In other words, under the FDA, the 
device definition can consume the drug definition if the product can be defined as an FDA device. KYBOP 
takes the opposite approach in that if a product contains a prescription drug, the drug cannot be ignored, and it 
must be regulated. 
 
Question 11: What is an example of a product that has a pure device FDA classification but will be regulated by 
KYBOP? 
A: Heparin flushes, while they are used to flush out tubing and not as a blood thinner, they are classified as a 
drug-related device by KYBOP, requiring a permit. Because this product has a dose of a drug as defined by 
KRS 315.010, it must be regulated. The subpotent, small quantity does not place this product beyond Board 
regulation. However, given the small dosage and the way the FDA defines a drug, this would not be drug-
related under the FDA classifications.  
 
Question 12: If a device requires a prescription, does that impact the way the device is classified with KYBOP?  
A: The device’s requirement for a prescription does not factor into the permit analysis because there are devices 
that require a medical order that are not regulated by the Board of Pharmacy. To accurately determine if you 
need a Board permit, you must always focus on the product itself and whether it contains a prescription drug.  
 
 
 



 
Medical Device Permitting at Glance: A Step-by-Step Analysis:  
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    No  
  No 
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 Yes 
 
    Yes  
 
 
 
 A blend of drug and device?  
 

Am I dispensing or distributing a drug? If yes, then 
permit required. Remember! Permits are not based on 
the facility type, but on the individual product being 

dispensed or distributed.  

A drug is defined 
under KRS 315.010, 
see question one and 

nine. 

So, you don’t have a drug, do you have a 
drug product or product or device with a 
drug component? If yes, permit required.  

Device, 21 U.S.C. 
321 (h) – if you have 
a pure device only, 
no KYBOP permit 

Drug product: a finished 
dosage form, for 

example, a tablet or 
solution that has an active 

pharmaceutical 
ingredient, generally in 

association with inactive 
ingredients. 

Component means 
any ingredient 

intended for use in the 
manufacture of a drug 
product. Apply this to 

the definition of 
device also. 

Combination products contain 
some blend of prescription drug 
and device and are permitted by 

KYBOP, see 21 CFR 3.2(e).  


